Az alábbi összeállítást az ünnep jegyében készítettük.

Sikeres sütést-főzést kívánunk mindenkinek!

 

Fahéjas sütemény

Hozzávalók (kb. 45 db):

  • 3 tojásfehérje,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • 15 dkg porcukor,
  • 30 dkg darált mandula,
  • 1/2 teáskanál fahéj,
  • 10 dkg cukor,
  • néhány csepp rumaroma

Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verünk, a porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.


 

Raffaello tepsiben

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 tojásfehérje,
  • 25 dkg porcukor,
  • 15 dkg kókuszreszelék,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 csomag  sütőpor

Krém:

  • 1 csomag vanília puding,
  • 4 dl tej,6 tojássárgája,
  • 25 dkg porcukor,
  • 25 dkg  margarin

Tetejére:

  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, sütőport. Kikent, de nem lisztezett, közepes, ún. piskótás tepsiben sütjük-szárítjuk halvány sárgára. Kihűtjük, és megkenjük a következő krémmel: a tejet a pudinggal és a tojássárgákkal sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingos masszát. A süti tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha van, mandulaforgácsot is szórhatunk rá. Jól lehűtve igazán finom.


 

Fűszeres aprósütemény

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 12,5 dkg vaj,
  • 2 tojás,
  • őrölt szerecsendió,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt szegfűszeg,
  • egy csipet szódabikarbóna

Elkészítés: gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.


Fűszeres mézeskalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin vagy vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 10 dkg méz,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dkg szalalkáli,
  • 1/2 kk gyömbér,
  • szegfűszeg és fahéj,
  • 5 dkg cukrozott narancshéj,
  • kevés zsemlemorzsa.

Elkészítés: kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.


 

Gyömbéres mézes

Hozzávalók:

  • 30 dkg  margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet)
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt narancshéj
  • 1 kg liszt
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.


 

Bejgli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 20 dkg vaj vagy  margarin,
  • 15 dkg zsír,
  • 60 dkg cukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tej,
  • só,
  • 40 dkg mák,
  • 40 dkg dió,
  • 10 dkg mazsola,
  • fél citrom,
  • 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.


 

Csillagsütemény

Hozzávalók:

  • 15 dkg  margarin
  • 18 dkg cukor (akár barna cukor, én azzal készítem)
  • 3 db tojás
  • 1 dl tej
  • 16 dkg liszt (lehet kb. 10 dkg teljesőrlésű és 6 dkg fehér liszt keverékéből is)
  • 10 dkg kókuszreszelék (vagy 6-8 dkg kókusz és 2-4 dkg szezámmag)
  • 2 csapott teáskanál  sütőpor
  • 2 db alma (vagy más idénygyümölcs, akár vegyesen, pl. meggy, sárgadinnye, barack, stb.)
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • margarin a tepsi kikenéséhez
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés: a margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. A lisztet összekeverjük a kókusszal (és szezámmaggal), a sütőporral.

A tejet és a lisztes keveréket váltakozva a margarinos krémhez adjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk (meggyet, barackot kimagozzuk, stb.), felkockázzuk, és a tésztához keverjük. Egy csillag formájú tortaformát (persze bármilyen tepsi megfelel) kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a szeletelt mandulát.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és kb. 35 perc alatt megsütjük.


 

Mandulás sütemény

Hozzávalók (kb. 45 db):

  • 15 dkg vaj vagy  margarin,
  • 12 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg darált mandula,
  • néhány csepp mandulaaroma,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 teáskanál  sütőpor,
  • 8-8 dkg ét- illetve tejcsokoládé tortabevonó

Elkészítése: a zsiradékot, porcukrot, tojást keverjük habosra. Tegyük hozzá a mandulát, a mandulaaromát, a lisztet és a sütőport. A tésztát tegyük bele egy habzsákba, és nyomjuk sütőlemezre a karika vagy perec formákat. 10 percig süssük, majd hűtsük le. A tortabevonókat külön-külön vagdaljuk fel, forró víz felett olvasszuk meg. A süti egyik felét az ét-, másik felét a tejcsokiba mártsuk.


 

Mézes sült alma

Hozzávalók:

  • méz
  • dióbél
  • mazsola
  • rum
  • citromlé

Elkészítés: a mazsolát áztasd be rumba, a diót pedig vágd apró darabokra. Az almát a magháza felett vágd ketté, s a magházát vájd ki. Az üreget locsold be kevés citromlével, majd tegyél bele dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazz egy kis mézet, végül illeszd össze az almák két felét. Tedd forró sütőbe, s addig süsd, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából.  alma

Rum nélkül - a mazsolát vízbe áztatva - is elkészíthető.

 

Összeállította: Lulu