A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.

Hozzávalók:

  • 0.5 kg liszt,
  • 25 dkg méz,
  • 12,5 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 2.5 dkg kakaó,
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj.

Díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje,
  • 10 dkg cukor
  • Különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák

Mi mindent készíthetünk mézeskalácsból?

 

Karácsonyfadíszek

Hozzávalók:

  • Mézestészta
  • Kiszúróformák
  • Íróka
  • Magvak
  • Zsákvarrótű
  • Fonal, vagy rafia

A figurákat kiszaggatjuk, s még sütés előtt díszítjük, amennyiben magvakkal szeretnénk díszíteni. Ha írókával, akkor sütés után, atészta pihentetése után. Lehetőleg nyers állapotban lyukasszuk ki, ha nem tettük, akkor meleg zsákvarrótűvel, száradás után. Végül fűzzük bele a fonalat, vagy raffiát.

 

Mézeskalács házikó

A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk. Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.

 

Gyertyatartó

Hozzávalók:

  • Különböző, nagy kiszúróformák (csillag, kör, fenyő, virág állatfigurák…)
  • Kis és nagy kör kiszúróforma (átmérő: 2, 3 és 5mm)
  • Íróka
  • Magvak

Elkészítés: készítsünk egy nagy és egy kicsi figurát, ezután tegyük a nagy közepére a kicsit. Az egymásra illesztett figurákon vágjunk középen – egy kis kör formával – lyukat a gyertyának.

 

összeállította: Lulu