HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
Dátum: 2005. november 21, hétfő
Téma: NAPRAFORGÓHarminchárommilliárd, négyszáz pályázónak 

A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak pályázatain november 7-éig 402 Békés megyei pályázó összesen 32,9 milliárd forint támogatást nyert — tájékoztatott Nagy Gábor Miklós. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal kommunikációs főosztályának vezetőjétől megtudtuk, 288 projektgazdával már támogatási szerződést is kötöttek, 27,4 milliárd forint értékben. Kilencvenkét nyertes megyei pályázó számlájára pedig összesen 7 milliárd forint uniós támogatás érkezett.Mindezekhez kapcsolódik, hogy megyénk 8 kistérségébe összesen 16—17 pályázati tanácsadó jelentkezését várják november 15-éig annak a kétmilliárd forintos kormányzati programnak a keretében, amelynek célja, hogy — a decentralizáció jegyében, a regionális fejlesztési ügynökségeket megerősítve — a pályázóknak „házhoz vigye” a Nemzeti Fejlesztési Tervet. A régió három megyéjének 25 kistérségében összesen 52 tanácsadónak és 2 adminisztratív munkatársnak teremt munkát az elkövetkező egy évre a program. A www.del-alfold.hu honlapon található álláshirdetésre jelentkezők közül kiválasztandó tanácsadók segítséget adnak mindazoknak, akik a projektötletek kidolgozásánál tartanak, vagy éppen uniós pályázatot készítenek és azoknak, akik az elszámolások összeállításán dolgoznak.

P. R.

 

Forrás: Békés Megyei Hírlap

2005. november 09.

www. bmhirlap. huEmberbarátság felső fokon

Rotary Önzetlen segítségnyújtás száz esztendeje egy mozgalomban

Szőke Margit

 

A Rotary International az idén ünnepli centenáriumát. A világ legrégibb és mára legnagyobb non-profit szervezetét Paul Percy Harris alapította 1905-ben, Chicagóban. A rotary-mozgalom már 1925-ben megjelent Magyarországon. A rotary-klubok újjászervezése 1989-ben kezdődött. Pénteken Gyulán járt az öt országot magában foglaló rotary-kerület (district) kormányzója, Helmut Ruediger Scholz.

A humanitárius világszervezet mottója: Service above self, azaz önzetlen segítség. A rotary-mozgalomban a legfontosabb érték az igazság, az egyenlőség, a barátság, az emberi kapcsolatok, a világbéke. Mintegy 165 országban a rotary-világhálózat tagjainak száma meghaladja az egymilliót. Tagok lehetnek nők és férfiak, akik szakmájuk kiválóságai, munkájukban kimagaslóak és saját közösségeik igényeit, érdekeit is szolgálják. A rotary olyan problémákra keres megoldást, mint a szegénység, az éhínség, az analfabétizmus, a környezetszennyezés. Az önálló rotary-klubok függetlenek a kormányoktól és a politikai pártoktól. Önkéntes programjaik a segítségnyújtást szolgálják saját közösségeikben, magasra tett erkölcsi szabályok szerint. Magyarországon az 1925-ös első rotaryklub-alakulás után a klubok gyorsan fejlődtek 1944-es betiltásukig.

A 2003-tól működő Gyulai Rotary Asztal az idén klubbá alakult. Pénteki ünnepi, klubbá alakuló ülésükre eljött Bécsből az Ausztriát, Szlovéniát, Magyarországot, Horvátországot és Bosznia—Hercegovinát magában foglaló 1910-es district kormányzója, Helmut Ruediger Scholz. A hazai rotary-mozgalom történetében Magyarország 1935-ben vált önálló districtté, most ismét jó esélye van rá, hiszen már 40 klub működik az országban. Ez a szám az önálló rotary-kerületté válás kritériuma. Helmut Ruediger Scholz lapunknak elmondta: több mint egymillió rotary-tag találkozik a világon rendszeresen valamilyen jótétemény érdekében. — A szervezet száz éve alatt csodálatos időket éltünk meg, miért is változott volna a célkitűzése? — kérdezett vissza a kormányzó, akinek elődje az errefelé ismert név birtokosa, Engelbert Wenckheim volt. A kormányzó elmondta, már elődje idejében, 2005. júniusában átadták Magyarországnak azokat a dokumentumokat, amelyek az ország önálló rotary-kerületté válásához szükségesek. A dokumentumok többek között bemutatják az egyes országokat, országrészeket. Az önálló magyar district vezetése már kialakult, a kerületté alakulás idő kérdése és a gyorsaság nem jellemző a rotary-mozgalomra. A műhelyek, a klubok, a központ ott lesz, amely hely erre érdemes lesz — fejtegette titokzatosan az osztrák kormányzó. Magyarország jelenleg még az 1910-es districthez tartozik négy másik országgal együtt. A maga öt országával, 165 klubjával ez a legnagyobb rotary-kerület. A világon több mint 500 district működik.Átveszik a terheket

A Gyulai Rotary Club ünnepi alakuló ülésén, a Békés Megyei Bíróság dísztermében Helmut Ruediger Scholz kormányzó elmondta, a magyarországi kerület önállóvá nyilvánítását 2006. februárjára tervezik, ekkor hoznak döntést a kérdésben. A világszervezet elnöke jelenleg svéd. A rotary-szervezet célja a szolgálat. Átveszik a terheket azoktól, akik körülményeik folytán maguk nem tudnák viselni.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

2005. november 03.

www. bmhirlap. hu

 


 

Csökkenteni a lemaradást

 

Helyi szinten dönthetnek a fejlesztési irányokról

Papp Gábor

 

A Leader+ program hozzájárulhat ahhoz, hogy Békés megye leküzdje, illetve csökkentse lemaradását — jelentette ki Varga Zoltán, a területfejlesztési tanács elnöke a témában tegnap Mezőberényben megtartott konferencián.

Paszternák Tímea, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője elmondta, a program első magyarországi kiírására összesen 186 pályázatot küldtek be, amelyből huszonhat érkezett a Dél-alföldről.

Békésből öten pályáztak az országos szinten rendelkezésre álló, négy és fél milliárd, jelentkezőként 90—100 millió forint közötti összeg elnyerésére. Emellett két megyei közösség Csongrádból, illetve Hajdú-Biharból talált partnert a kezdeményezéshez. A döntéshozók néhány napon belül közzéteszik, hogy az előzetes rosta után versenyben maradt 149 pályázó közül melyek terjeszthetik bővített elképzeléseiket az illetékesek elé.

Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsosa kiemelte, a lehetőség teret nyit az alulról jövő kezdeményezéseknek, hiszen — fűzte hozzá — a Leader+ esetében nem a fővárosban, illetve a régiós vagy megyei központokban, hanem helyi szinten határozzák meg a fejlesztési irányokat. A szakember hangsúlyozta, a tervezetről az önkormányzatok, a civil szféra képviselői és a vállalkozók minden esetben együtt döntenek, ami segíti az összefogás kultúrájának erősödését. Elmondta, a hárommillió embert érintő 186 benyújtott pályázatból most negyvenöt-negyvenhat jut támogatáshoz. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban több tízmilliárd forint áramlik majd az országba, amelynek segítségével hazánk teljes területét lefedi majd a Leader+ program.

Heinrich Hess járási tanácsos a németországi Rhön Bioszféra Rezervátum kapcsán számolt be az intézkedéssel kapcsolatos tapasztalatairól. Ahogy megfogalmazta, munkájuk legfontosabb állomása az volt, hogy a meglévő, állítólagos hátrányokból a lehetőségek szerint előnyt kovácsoljanak. A fejlesztési célokról szólva kijelentette, a helyi erők egyesítése, a munkahelyek és lakások létrehozása kulcsfontosságú volt. Kijelentette, külön hangsúlyt fektettek arra is, hogy egy viszonylag kicsi, de hatékony apparátussal dolgozzanak, és így „ne a személyzetre, hanem valóban a projektre jusson pénz”.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

2005. november 03.

www. bmhirlap. hu

 


A munkához megszólítanak egyre több civil szervezetet

KÖRÖS-SÁRRÉT Összefogva könnyebb

 

A Szeghalmi Kistérségi Civil Fórum és a Körös-sárréti Civil Műhely együttes ülést tartott Szeghalmon. Macsári József, a Szeghalmi Kistérség Többcélú Társulás elnöke tájékoztatást adott a legfontosabb kistérségi fejlesztési elképzelésekről. Gila Károly, a civil fórum elnöke ismertette a közelmúltban beadott Leader+ pályázatot, amelynek elengedhetetlen szereplői a civil szervezetek. Pocsajiné Fábián Magdolna, a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának tagja a nemzeti alappal kapcsolatos aktualitásokról beszélt. Az előadásokat követő vita során elsősorban a kistérségi civil élet fejlesztései kerültek szóba. Elhangzott: mind több civil szervezetet kell bevonni a közös munkába. A jelenlévők úgy vélték: meg kell vizsgálni, hogyan lehet a jelenleg jogi háttér nélkül működő Körös-sárréti Civil Műhelyt jogi személlyé alakítani. (i)

Forrás: Békés Megyei Hírlap

2005. október 13.

www.bmhirlap.hu


Párbeszéd a közérdekű önkéntes tevékenységről

FÓRUM Az új törvény lehetőségei

 

Önkéntesek a közjó szolgálatában címmel tartottak fórumot kedden, Békéscsabán, a megyeházán. Varga Zoltán, a Békés megyei önkormányzat elnöke kiemelte a civil szervezetekkel való párbeszéd fontosságát és hangsúlyozta, hogy a civileknek maguknak is keresniük kell a megerősödés lehetőségeit.

Jagasics Béla, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium főosztályvezető-helyettese beszámolt az idén elfogadott, a közérdekű önkéntes tevékenységet szabályozó törvény által nyújtott lehetőségekről, melynek első változatát civilek készítették el. A törvény tiszta helyzetet teremt az önkéntességre vonatkozóan, szabályozza a gyerekek szerepvállalását, és biztonsági garanciákat nyújt számukra.

A beszámoló után a jelenlévő szervezetek képviselői választ kaphattak az őket leginkább érintő problémákra.

 Cs. Á.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

2005. október 13.


Kapcsolódó linkünk:

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

 

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1527