Mozgókép- és médiakultúra
Dátum: 2005. november 15, kedd
Téma: Olvasóink írtákKevés a szakirányú képesítést szerzett pedagógus

Már csak kevesebb, mint három év maradt a szükséges képesítés megszerzésére az Oktatási Minisztérium által megadott 2008-as határidő lejárta előtt, ugyanakkor az iskolák tartózkodása miatt eddig megdöbbentően kevés pedagógus vett részt a Mozgókép- és médiakultúra szakirányú képzésben.A Nemzeti alaptanterv (NAT), illetve az elfogadott kerettantervek alapján 2003-2004-es tanévtől kezdődően a gimnáziumokban, 2005 szeptemberétől pedig az általános iskolákban is kötelező a mozgóképkultúra és médiaismeret műveltségterület (tantárgy) oktatása. A tantárgy színvonalas tanításához olyan felkészült pedagógusokra lenne szükség, akik egyaránt otthonosan mozognak a média- és kommunikációelmélet, illetve a média- és mozgóképelemzés területén, emellett rendelkeznek a tantárgy oktatásához szükséges gyakorlati ismeretekkel is. 2008-tól pedig csak olyan pedagógus érettségiztethet a tantárgyból, aki mozgókép-média tanári diplomával rendelkezik

Eddig a várhatónál sokkal kevesebb pedagógus jelentkezett a szakirányú képzésre, pedig ketyeg az óra. Budapesten kívül médiatanári egyetemi diplomát egyedül a Pécsi Tudományegyetemen lehet szerezni. Szijártó Zsolt, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője ezért azt javasolja, hogy ne halogassák az iskolák és a pedagógusok a jelentkezést az utolsó pillanatig, hiszen az utolsó évben nem juthat be mindenki egyszerre a szakképzésre, így hosszú várólistákra kell számítani. Sok pedagógust kellemesen érinthet az a napokban tett váratlan bejelentés, hogy a lemaradás pótlására és a kapuzárási tumultus elkerülésére a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke 2006 februártól keresztféléves képzést is indít.

 

A képzéssel kapcsolatos bármilyen kérdéssel Velősy Gabriella programkoordinátorhoz lehet fordulni. (tel.: 72-501-561. e-mail cím: velosyg@btk.pte.hu).

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1520