Kedd, 2021. Június 22.Paulina napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1913
1913-ban e napon született Weöres Sándor író

 
 

  Tallózó: Gondolatok Szent István napján - A Városunk Gyomaendrőd írása
Nemzeti Ünnepünk ünneplésére

"Hatalmad alá tartozik, Uram, minden, - és senki sem állhat ellen akaratodnak. Te teremtettél mindent, az Eget és a Földet, - és mindent, amit az Ég határa magába foglal -, Te vagy a mindenség Ura."(Eszter könyvéből) 

Hozzád könyörgünk népedért, a nemzetért, mely most dicső elődit ünnepli örömmel, - de bölcsen ismerni törekszik önmagát és a jövő kihívásait -, érezzük, kell a Te kegyelmed, hogy a szabadsággal ne éljünk vissza, az igazságot ne csavarjuk el törpe létünk méretei szerint, s a jóságot s erényt gúny tárgyává tenni ne merészeljük soha.
Egyensúlyt vesztett világunk zűrzavarából szólítunk Téged, Urunk Istenünk. Nemzeti ünnepünk emlékét idézve tetten érjük lelkünkben az egymásrataláltak egység feletti örömét. Akkor van ünnep a nemzet életében, ha egyazon eszméért lelkesül és nem az érdek, nem a kényszer, nem a csábítás sodorja össze tagjait, hanem rádöbben arra az összekovácsoló eszmére, hogy egy a sorsunk, - a sorsunk: menni, menni, hittel és reménnyel, bár tiltakozzon az emberi rövidlátás, mi tudjuk, hogy ezen az úton Te vagy célunk, Teremtő és számonkérő Istenünk-. Az egyenetlenség, a megosztás, a szétdarabolás, az ellenségeskedés nem a Te műved, az egyenetlenségben megfagy az ünnep. A bizalmatlanság és félelem zárkózottá teszi szívünket, - de vágyakozunk a jégolvasztó lélekfuvallat kegyelmére, mert ünnepre vágyunk, míg előbukkan a szívünkből, - és ha nem akarja egyik vagy másik hatalom kisajátítani, - akkor az egymásra találás megteremti méltó gyümölcsét.
Az ünnep lelkéhez a gőgös el nem juthat, ezért így imádkozik Vass István, a költő: - "A buta bestiát, a gőgöt, öld meg, Uram!  Bárminő nehezen hajlik meg térdünk, Uram, mégis az ünnep itt kezdődik. Gyermekeid vagyunk, s a Te Atyai gondoskodásodban bízva kell testvéri szeretetben élnünk. Urunk, mennyei Atyánk! Terelj minket önző szétszóródottságunkból vissza Tehozzád, hogy ünnepeinkből erőt meríthessünk jövőt tervező és remélő életünkhöz. Te elhívsz a megszokottból, hogy menjünk föl szent hegyedre, az ünnep emelkedett magasságai felé indulni restek ne legyünk, - hiszen nem önmagunkért élünk, hanem Érted, nem magunk dicsőségét keressük, hanem a Tiédet - mert előttünk egy nemzetnek sorsa áll, s a testvéri szeretetet sok társunk várja még. Urunk! " Az ünneplés örömét a Rád talált lélek bensőséges áhítatát az ünneplés lélektápláló magasztosságát már sokan megirigyelték, s Téged kiszorítva, hegyeidre nyomulni törekedtek, homlokukat meghajtani nem tudták, - az ünnepet csak imitálták, ezért írja a költő: "Ne ünnepelj te Róma ifjúsága, ne ünnepelj, ha a császár ünnepel".
Uram, teremtő Atyánk, ünneplésünk a valahova tartozás megéléséből ered. Erőt önt szívünkbe a családhoz tartozás tudata, itt megértik egymást, egymás szavát. Erőt ad a családok közössége a nemzethez tartozás tudatában, - "minden közösség onnan felülről a Világosság Atyjától származik" olvassuk Szent Pál sorait.
A nemzeti egység elképzelhetetlen a családi élet megszentelt egysége nélkül, s folytatva a sort, a nemzetek a Hozzád való tartozás tudatában találhatnak egymásra. A Te néped legyünk és ne élvező tömeg (Gyulai Pál), legyünk szeretetre képes bátor nemzedék. Az ünnep bensősége egy körülhatárolt közösségé - de kaput nyit -, s ha közös feladat kihívásával kell megbirkóznia, hát testvéri jobbot nyújt.

Isten, áldd meg a magyart!

Réthy István

 
2003. augusztus 19, kedd 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.