Hétfő, 2021. November 29.Taksony napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1924
Giacomo Puccini halála

 
 

  CSAK: Gyula

 A "gyulaiakkal" mindig is jó volt együtt lenni, képzéseket szervezni, konferenciákra utazni, diákönkormányzati és ifjúsági ügyekben gondolkodni, együtt dolgozni. Örülünk, hogy az évekkel ezelőtti személyes kapcsolatok "intézményesültek" is, azaz létrejött a Gyulai Diákiroda és Klub, így a békéscsabai Patent Diákiroda társra talált.Kívánunk nekik legalább olyan szép éveket, amilyenek mögöttünk vannak, olyan diákokat, felnőtt segítőket, hivatali dolgozókat, politikusokat, akik észreveszik és méltányolják, élvezik és segítik munkájukat. Ezen az oldalon a Gyulai Diákiroda összeállítását olvashatjátok, s ha arrajártok, ugorjatok be hozzájuk.


Diákiroda Gyulán!?

 

Sokan még mindig nem tudják, hogy Gyulán volt, lesz és van, vagyis működik egy diákiroda. Az Önkormányzat 2001. január elsejével hozta létre, mint szakfeladatot, amit az Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ kapott meg. Saját anyagi kerete azóta is nulla, az irodának egy fő bérét adja mai napig az Önkormányzat. Mégis dolgozunk és működünk.

Két és félév tevékenységét itt felsorolni sok és unalmas lenne, de egy-két dolgot mégis megpróbálok kiemelni.

Miket is csinálunk:

-szakmai és szabadidős programokat szervezünk általános ? középiskolás fiatalok részére -támogatjuk a diákönkormányzatokat és a városi diákönkormányzati képzést, valamint képzést szerveztünk általános iskolások részére
-ingyenes információ és jó tanácsok az élet dolgaihoz
-az országban olcsó diák szálláshelyek közvetítése
-pályázatírásban is segítünk, annak aki kéri
-programok szervezésében is jó tanácsokkal tudunk szolgálni
-helyi pályázatokat írunk ki (pl.: logó készítő pályázat, vers- és novellaíró pályázat) -koncerteket szervezünk Nektek, valamint várjuk a fiatal együttesek jelentkezését, hogy fellépési lehetőséget biztosítsunk nekik
-jövő szeptemberben szeretnénk a városi diákönkormányzatot végre életre hívni és működtetni.

A középiskolások körében ?Bele kérdező? címen jelenleg 2000 fővel a szórakozási, szabadidős, információs szolgáltatás és egyéb szolgáltatások városi igény színt felmérés folyik, amint készen van a kérdőívek feldolgozása, az eredményt mindenkivel megosztjuk. A kérdőív második hulláma jövő szeptemberben az általános iskolások felsőseit fogja érinteni. Valamint minden ötlettel felkereshettek minket, hogy együtt, vagy mi Nektek megvalósítsuk, ha módunkban áll.

A legfontosabbnak tartjuk, hogy a fiatalok, diákok igényeit végre meghallgassák, és ami a legfontosabb meg is hallják és segítsék Őket, mert Róluk dönteni az Ő megkérdezésük nélkül nem helyes, csak velük együtt.

Erre egy nagyon fontos kezdeményezés indult el ez év márciusában a város vezetés részéről, ahol megkérdezték az ott megjelent ifjakat és meg is hallgatták, reméljük amit mondtak a diákok, az ezen túllép majd, és amiket elmondtak azok meg is valósulnak.

Az Iroda szakmai partnerei:

Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, Ifjúsági Szolgáltató Iroda, Tessedik Főiskola, Drogambulancia, Békéscsabai Patent Diákiroda, Dél Alföldi Regionális Ifjúsági és Szolgáltató Iroda, Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata, valamint az összes gyulai általános iskolában működő diákönkormányzat.

Aki érez magában ambíciót vagy mit arra, hogy aktívan részt vegyen az Iroda életében vagy a helyi diákéletben, azt várjuk szeretettel.


A gyulai drogambulancia


2002. február 21-én került átadásra a Megyei Kórház önálló egységként. A drogambulanciát bárki felkeresheti beutaló nélkül, személyesen, vagy telefonon egyeztethet időpontot. Tel.: 66/468-380

Segítséget nemcsak szenvedélybetegek kaphatnak, hanem szülők is felkereshetik tanács- és információkérés igényével. A betegek adatkezelése szigorúan törvényi szabályozás alatt áll. Adat továbbítás az ambulanciától csak a törvény által meghatározott esetekben történik, amit csak az ambulancia vezetőorvosa adhat ki. Kiskorúak esetében a kezeléshez szülői beleegyezés szükséges.

Augusztus második hetétől az ambulancián elindult a Metadon szubsztitúciós terápia (detoxikáló kezelés). A Metadon programokat eredetileg a heroinfüggőség problémájának kezelésére fejlesztették ki.

A Metadon, mint gyógyszer csökkenti, vagy megszünteti a kábítószeréhséget, és farmakológiai blokádot létesít a heroinnal szemben. Ezáltal csökkenhet a HIV és egyéb fertőző betegségek elterjedése és jelentősen javítható a már megfertőzőtt betegek életminősége. A tűcsere program pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt az idei évben egy tűcsere automata üzembe helyezésére. Békéscsabán megalakult a Névtelen Narkománok csoportja.

Elterelésre az ambulanciára a BTK 282/a § alapján azok a személyek mehetnek, akiket kábítószer termesztés miatt börtönbüntetésre ítélnének. Az adott személy lehetőséget kap a börtön helyett gyógyszerkezelésre, feltéve, hogy az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal tudja igazolni, hogy legalább hat hónapig folyamatosan, kábítószer függőséget gyógyító kezelésben részesült.

Az ambulancia prevenciós tevékenységeiből:

-középiskolákban és iskolai vagy városi rendezvényeken megkeresésre vagy felkérésre tájékoztató jellegű előadásokat tart
-? Drogsátor ? néven jelen voltak a nyár folyamán városi és megyei rendezvényeken, ahol információkkal, szóróanyagokkal, személyes beszélgetéssel és óvszermintákkal várták az érdeklődő fiatalokat, szülőket és pedagógusokat
-a Békés Megyei Hírlappal közösen ? Drogsarok ? néven havonta megjelenő interaktív cikksorozatot indítottak, melyben szülők által írt levelekre válaszolnak, tanácsokkal látják el őket.

Az ambulancián jelentkezők életkora:
a legfiatalabb 13 éves, a legidősebb 67.

A drogfüggő kliensek szerhasználat szerinti megosztása:

45 fő ópiát függő
ebből 3 fő tisztán heroin
37 fő marihuána
18 fő gyógyszerfüggő
21 fő alkohol függő
20 fő aki többféle drog és más psychoaktív szer függőségében szenved.

Jelentkezés módjukat tekintve:
önként: 106 fő
háziorvos: 13 fő
IP: 5 fő
szülő hozta: 8 fő
147 kliensből 115 férfi, 32 nő. Drogproblémán kívül kóros játékszenvedéllyel, alkalmazkodási és viselkedési zavarral is megkeresik az ambulanciát.

Megyénkben jelentős előrelépés történt a drogbetegek ellátásában ? havonta növekszik a betegforgalma a drogambulanciának, ez jelzi, hogy egyre többen kérnek segítséget ? de még rengeteg a teendő. Az ellátás személyi feltételeinek és eszközrendszerének bővítése mellett, szükséges a lakosság és a szakemberek szemléletformálása, az előítéletek megszüntetése, meggyőzéssel, a kezelés lehetőségeinek és a segítés formáinak bővítése, és legfőképp, hogy minél többen felismerjék drogfogyasztó fiataljaink, életmódjuk veszélyeit és merjenek, akarjanak életvitelükön változtatni. Mindez a szakemberek, intézmények, segítők összefogását és harmonikus együttgondolkodását igényelné.

A Drogambulancia nyitvatartási ideje: hétfő 8-14-ig, kedd-péntek 8-16-ig.

Akik fogadják a klienseket:
Dr Dandé Katalin ? pszichiáter szakorvos
neurológus ? drogambulancia vezető
Fleischmann Enikő ? pszichiáter szakorvos
Német Lóránd ? pszichológus
Papp Sándorné ? vezető asszisztens
Juhász Piroska ? pszichopedagógus
Mező Andrea ? szociális munkás
Budai Sándorné ? asszisztens


 

 
2003. július 10, csütörtök 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.