Csütörtök, 2021. Augusztus 5.Krisztina napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1850
Maupassant francia író születése

 
 

  CSAK: SULIÚJSÁG


Új rovatunkban iskolai, kollégiumi diákönkormányzatok kapnak helyet és lehetőséget arra, hogy ha nincs suliújságjuk/van suliújságjuk, de nem fért bele minden/CSAK/... ezt a két oldalt megtöltsék. Most az Arany kolisok írásait olvashatjátok.Bemutatkozik az Arany János Középiskolai Tehetséggondozó Kollégium

Kollégiumunk szép, természeti környezetben, erdős, ligetes park közepén fekszik, a város középpontjától 3 km-re.
Koedukált kollégium vagyunk, és közel 300 tanuló elhelyezésére van lehetőségünk. A diákok munkáját különböző szakos tanárok segítik. A szakköri tevékenységek közül megemlíteném például az angol és német felzárkóztatást, a kézműves- és a főzőszakkörünket. De ezen kívül még számos foglalkozás áll a diákok rendelkezésére.

Sportolói és művészeti tehetséggondozást folytatunk, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem sportoló diákok nem tartoznak az intézményünk tanulói közé. A sportolói tehetséggondozás célja Békés megye versenysportja utánpótlás nevelésének segítése. A kollégiumi sportcsoportba tartozó tanulók a megszokott kollégiumi szolgáltatásokon kívül, tanulmányi és sporteredményeiktől függően különböző kedvezményekben részesülnek (edzéstervhez igazodó házirend, sportolói korrepetálás stb.). A csoportban sok országos bajnok illetve korosztályos válogatott versenyző van.
 A művészeti képzésben résztvevő kollégista tanulók rendszeres bemutatkozási lehetőséget kapnak. Programjainkon rendszeresen fellépnek.
Természetesen kollégiumunk tevékenységrendszerének középpontjában a tanulmányi felkészülés áll. A nyugodt felkészülés feltételeinek biztosítása mellett rendszeresen szervezünk tanulás-módszertani foglalkozásokat, ahol tanulóink elsajátíthatják a helyes tanulás alapjait.
 Örömmel mondhatom, hogy kollégiumunk diákönkormányzata nagyon aktív és önálló. Valamennyi kollégiumi rendezvényünkön ott vannak, és segítik a munkát. De mint mondtam, önálló programjaik is vannak, például: gólyatábor és gólyaavató, discok szervezése, DÖK belső továbbképzések valamint a 12 órás kollégiumok közötti vetélkedő. De még lehetne folytatnia sort. Három tanulónk is tagja a városi Diákönkormányzatnak. Ők Tomonicska Melinda, Cserna Katalin, és Ágoston István, aki a DÖK elnökhelyettese.
Úgy gondolom azonban, hogy a felsorolt szép eredmények és sikerek mellett, a legnagyobb öröm számunkra az, hogy tanulóink szeretnek itt lenni, jól érzik magukat a kollégiumban, és problémáikat el "merik" mondani a nevelőtanáraiknak.
Bízom abban, hogy kollégiumunk az erősen heterogén összetétel ellenére is életre szóló, maradandó élményeket tud nyújtani, és közvetíteni tudja a társadalmi beilleszkedéshez alapvetően szükséges egyetemes emberi értékeket is.

Laduver Ferenc
 Igazgató


"Aranyos Aranyosok"

  A tehetséggondozó program eredményes, hiszen számos sikert könyvelhettünk el már eddig is. Legjelentősebbek a Tatán megrendezésre kerülő, "Ki a legügyesebb kollégista" című országos versenyen elért sikerek. Itt játékos sportvetélkedők mellett művészeti versenyek is voltak. Összesen három első helyezést hoztunk el, és az összesített pontversenyt is megnyertük. Így büszkén mondhatjuk, Csabán vannak a legügyesebb kollégisták.
 Siklóson a Katolikus Iskola által meghirdetett országos rajzpályázaton megnyertük a "Szent Imre" különdíjat, valamint egy 2. és egy 4. helyezést szereztünk a rengeteg jelentkező közül.
 Rendszeresen elindulunk a városi és megyei sport és egyéb versenyeken, illetve minden évben indítjuk sportolóinkat a Békéscsaba-Arad szuper-maratoni versenyen. Benevezünk többek közt a városi kollégiumok közti kispályás foci és lány kézilabda bajnokságra is. De saját versenyünk is van. Mi rendezzük az aradi vértanuk emlékére a város kollégiumai közt a "Kegyeleti futóversenyt".
 Röviden összefoglalva: "ahol lehet, és tudunk, mi elindulunk"!


"Itt mindig történik valami"

Itt mindig történik valami! Mármint a kollégiumban! Unatkozni nem nagyon lehet. Sem diáknak, sem tanárnak, sem igazgatónak. A rendezvények sora rendkívül változatos. De az ezeken a programokon résztvevő vendégek és előadók névsora is legalább ilyen változatos, rangos.
Az elmúlt két évben négy konferencia is helyet kapott a koli falain belül. Mind a négy esemény más-más oldalról közelítette meg ugyan azt a témát, a nevelés-oktatást. Ezeken a konferenciákon olyan neves előadók vettek részt, mint például: Czeizel Endre vagy Popper Péter. De lehetne még folytatni a sort.
Jól működő testvérkapcsolatot alakítottunk ki a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceummal. Tavaly ők látogattak el hozzánk, idén májusban pedig tőlünk utaznak ki néhányan négy napra Erdélybe.
Szép hagyományaink közé tartozik a minden évben megrendezésre kerülő "Arany Napi programsorozat". Itt diákjaink mellett országosan is elismert művészek is fellépnek. Az idei Arany Napok különösen emlékezetes marad, hiszen idén avattuk fel névadónk, Arany János bronz domborművét.
Rendszeresen tartunk kiállításokat is, ahol diákjaink és festőművészek alkotásai kapnak helyet. Legutóbb például Scholtz Endre neves festőművész kiállítását tekinthette meg a kíváncsi közönség!


Hol volt, hol nem volt?


?Volt egyszer egy kicsi lány, ki mindig boldog volt és vidám. Imádta az életet és nem állhatott semmi az útjába, ha elesett, felpattant és ment tovább. Szíve tele volt álmokkal, vágyakkal, lelke őszinte volt, s tiszta. Ha a jövőre gondolt, szemében angyali fény csillogott?
De egy nap valami változott. Álmát elvesztette, s sírva kereste azt. A lelke meghalt, arca beesett, bőre sápadt. Szellemként járta a világot és kereste a fényt, de nem lelte sehol?
Kereste és kereste, de egy idő után feladta a harcot, nem nevetett többet, nem mosolygott.
Elesett és nem kelt fel többé?
Egyetlen vágya maradt csak, és ez a halál?
Hát kést ragadott és vágott. Kéjes mosollyal nézte a sebből kibuggyanó vért. Élvezte a halálhoz vezető út minden percét, mert egyetlen álma teljesült így? és a végén ott várta az égi fény?
Ősi bírák ültek ott, kik ismerősként fogadták. Ezer élet, mit leélt, ezer öngyilkosság, ezer halál? Őrült visszaeső! Legyen még egy utolsó esély?

Született valahol egy kicsi lány, ki nevetve üdvözölte a napot, s szemében angyali fény csillogott?


Beréti Éva

 
2003. június 4, szerda 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.