Csütörtök, 2021. Augusztus 5.Krisztina napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1850
Maupassant francia író születése

 
 

  Bemutatkozunk: Berbécs Zenekar

„ Amikor Gajcsánába jutottam el, akkor ott énekeltek nekem egy éneket (…). Amikor meghallottam ezt az éneket, földbe gyökerezett a lábam, mert hiszen ez egy tiszta pentaton dallam. Egyetlen egy idegen hang sincs benne, tehát a legrégibb magyar népdalréteggel egykorú. Ennek alapján állíthattam fel, hogy a negyedik zenedialektus mellé egy ötödik is van, és ez a moldvai csángómagyar népdal.”


Domokos Pál Péter

néprajzkutató 
A Berbécs zenekar 1997. tavaszán alakult amatőr zenészekből. Főleg gyimesi, moldvai, felcsíki gyűjtésekből válogatott muzsikát játszunk, de olykor merítünk a magyar nyelvterület gazdag népzenei hagyományaiból is. Kétség kívül a moldvai csángó népzene pentaton jellegű, régies hangzásvilága van legnagyobb hatással együttesünk tagjaira.

Éppen ez az ősi erő megjelenítése, az egyéni ötletekkel, szemléletmóddal tarkított stílus kialakítása jelentett nagy kihívást számunkra. Mindig arra törekedtünk, hogy az egyik soha ne emelkedjen a másik fölé. Zenekarunk az autentikus népzene fennmaradását és minél szélesebb körű megismertetését kívánja szolgálni.

 

Az autentikus hangzás megőrzése mellett szívesen játsszuk saját feldolgozásainkat is. Az alapzenekari felállás három zenészből áll: furulyák -, koboz -, dob hangszerelésben. Műsorunk színesebbé tétele érdekében ez kiegészülhet hegedűjátékkal, dudával, szopránszaxofonnal, nagybőgővel és énekkel.

 

 

Együttesünk elsősorban táncházi zenekar. A hosszabb, 4-5 óra terjedelmű, akár énektanítással is egybekötött gyimesi és moldvai táncházon kívül rövidebb, somogyi és dél-alföldi táncházakat is vállalunk. Mindezek mellett természetesen népzenei koncerteket is szoktunk tartani, amely lehet önálló, vagy tánctanítással egybekötött. Önálló koncert esetében - igény szerint – népviseletbe öltözött táncosok emelhetik az előadás színvonalát.

 

Magyarország határait átlépve, Európa számos pontján volt lehetőségünk muzsikálni, mint pl. Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Jugoszláviában, Görögországban és Erdélyben. Utóbbi meghatározó élmény volt a zenekar életében. Különböző nemzetközi fesztiválokon léphettünk fel, köszönhetően két nagyszerű tánccsoportnak: a már – azóta sajnos felosztott orosházi „Alföld” Néptáncegyüttesnek, és a „Csaba” Táncegyüttesnek, amelyhez kezdetektől fogva szoros kapcsolat fűzi zenekarunkat. Itthon a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a Dunamenti Folklór Fesztiválon való részvétel volt a a legemlékezetesebb. Mégis a 2002-ben megjelent „Új élő népzene 8” c. lemezen hallható felvételünkre vagyunk a legbüszkébbek.

„Guzsajas” néven saját táncházat működtetünk a békéscsabai Ifiház rendezésében.

 

 

 Elérhetőség:

 

Csordás Gábor

5900 Orosháza, Tass u. 18/a.

Tel.: 06-30 205 7956

F/Fax: 06-68 411 048

E-mail: csocso77@westel900.net

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Berbécs táncház
Csalánleves a tanyán

 
2003. január 11, szombat 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.