Vasárnap, 2021. Október 17.Hedvig napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1915
Ezen a napon született Arthur Miller

 
 

  Kék Bolygó: Utcai cicainvázió

Magyarországon az Orpheus Állatvédő Egyesület becslése szerint hárommillió macska él. A tavaszi párzási időszak után nyáron nagy fejtörést jelentenek a magánházak, és a panelépületek körül nyávogó kiscicák, akiknek szinte lehetetlen gazdát találni. A kóbor macskák pedig „csak” tovább szaporodnak... 

Alapvetően a ház körüli macska jó célt szolgálna, hiszen a pincék, csűrök rágcsáló állatainak számát szinten tartanák. Az elszaporodott macskák miatt az állatokat etető állatbarátok tehetők felelőssé. A jól tartott macska ugyanis ivarképesebb, és ezért igazi természetes szelekcióról sem beszélhetünk. Van, hogy teli gyomorral a ház körüli macskák már a rágcsálókat meg sem fogják.

 

A macskák féléves koruk után már ivarérettek, így egy cicamamának 3 év alatt akár 200 utódja is születhet. Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület fontosnak tartja, hogy ki-ki a háza körül élő macskák ivartalanításáról az állatok védelme, a közegészségügyi normák miatt maga gondoskodjon.

 

Az állatok ivartalanítása az állatorvosok körében ma már rutin beavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Vannak fogamzásgátlást segítő szerek, melyek szaporodást gátló céllal időszakosan adhatóak a ház körüli állatoknak. Ez is megoldást jelenthet a túlszaporodás megelőzésére. Érdeklődés esetén keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi állatorvost, hogy a konkrét cselekvési tervet meg tudják beszélni.

 

Vannak drasztikus esetek, amikor a sok házkörüli macskát az állatellenes lakótársak nem nézik jó szemmel. Van, hogy ezek a lakosok mérgezett ételt szórnak le a kertbe, vagy puskával lelövik a kóbor egyedeket. Ez a cselekmény a 2004. X. törvény értelmében állatkínzás, és a rendőrségi eljárás után két évig terjedő börtönt kaphat az elkövető. Az utcamacskák számát humánusan is csökkenteni lehet, például azzal, hogy az állatok táplálásával az állatokat etetők felhagynak, így a macska élelemszerzés miatt továbbáll. Az is megoldás lehet, ha az utcai macskatartás helyett a cicákat a lakásban vagy a házban tartják az állatkedvelők.

 

Legyen Ön is Állatvédő!

 

Orpheus Egyesület

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.gyepmester.hu – Állatvédelmi Adatbank

Adó1%: 18464654-1-06

 

 

 
2006. augusztus 2, szerda 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.