Kedd, 2021. Október 26.Dömötör napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1931
Szakonyi Károly író születése

 
 

  Bemutatkozunk: A Berbécs zenekar

"Amikor Gajcsánába jutottam el, akkor ott énekeltek nekem egy éneket (...).  Amikor meghallottam ezt az éneket, földbe gyökerezett a lábam, mert hiszen ez egy tiszta pentaton dallam. Egyetlen idegen hang sincs benne, tehát a legrégibb magyar népdalréteggel egykorú. Ennek alapján állíthattam fel, hogy a negyedik zenedialektus mellé egy ötödik is van, és ez a moldvai csángómagyar népdal.”

Domokos Pál Péter néprajzkutató

A Berbécs Zenekar 1997 áprilisában alakult, bár a zenekar összetétele az évek folyamán megváltozott, jelenlegi felállásban 1999 óta működik. Elsősorban gyimesi, moldvai és felcsíki gyűjtésekből válogatott muzsikát játszunk, de olykor merítünk a határainkon belüli zenei dialektusok gazdag népzenei hagyományaiból is.Kétség kívül a moldvai csángó népzene pentaton jellegű régies hangzásvilága van legnagyobb hatással együttesünk tagjaira. Ennek az ősi erőnek a megjelenítése, az egyéni ötletekkel, szemléletmóddal tarkított stílus kialakítása jelent nagy kihívást számunkra.

 

Zenekarunk az autentikus népzene fennmaradását és minél szélesebb körű megismertetését kívánja szolgálni. A megörökölt hangzásvilág megőrzése mellett szívesen játszuk saját feldolgozásainkat is.

Együttesünk elsősorban táncházi zenekar. Mindezek mellett népzenei koncerteket is szoktunk tartani, amely lehet önálló, vagy tánc és énektanítással egybekötött. Önálló koncert esetén - igény szerint – népviseletbe öltözött táncosok emelhetik az előadás színvonalát.

A zenekar négy állandó tagot számlál, mely alkalmanként vendégművészekkel egészül ki.

 

Magyarország határait átlépve, Európa számos pontján volt lehetőségünk muzsikálni, mint például Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Jugoszláviában, Görögországban és Erdélyben. Utóbbi meghatározó élmény volt a zenekar életében. Különböző nemzetközi fesztiválokon léphettünk fel, köszönhetően két nagyszerű tánccsoportnak, a már azóta sajnos feloszlott orosházi „Alföld” Néptáncegyüttesnek és a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttesnek, amelyhez kezdetektől fogva szoros kapcsolat fűzi zenekarunkat.  Itthon a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a Dunamenti Folklór Fesztiválon való részvétel volt a legemlékezetesebb számunkra. Egy–egy felvételünk megjelenhetett a 2002-es „Új élő népzene 8.”, a Táncház–Népzene 2004 és Táncház-Népzene 2005 című válogatáslemezeken.

 

2002 óta havi rendszerességgel táncházat működtetünk a békéscsabai Ifjúsági Ház szervezésében. 2006 februárjában Guzsalyas címen rendezvénysorozatot indítunk, mely egy komplex családi programot kínál az érdeklődő közönségnek. A programok közt kézműves foglalkozás, énektanítással egybekötött gyermek tánc- és játszóház, felnőtt tánc- és énektanítás, valamint táncház szerepel.

 

Elérhetőségek:

Csordás Gábor

5600 Békéscsaba, Zsigmond utca 43.

Tel.: +36 30/205-7956

e-mail: berbecs@freeweb.hu

 

 

 

 
2006. február 10, péntek 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.