Kedd, 2021. Október 26.Dömötör napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1931
Szakonyi Károly író születése

 
 

  Bemutatkozunk: Rozsdamaró Zenekar

Elkészült a Rozsdamaró Zenekar új honlapja, mely kiváló alkalmat nyújt az együttes bemutatására.

A Rozsdamaró zenekar magyar népzenét játszik. Nevezhetnénk ezt, ha úgy tetszenék, hagyományos zenének, népi tánczenének, parasztzenének, falusi cigányzenének, illetve, ami a jelzőket illeti, Kárpát-medenceinek, kelet-közép-európainak, magyarországinak és romániainak, vagy akár poszt-osztrák-magyar-monarchiainak is.Ez a terminus-csokor nem azért díszeleg itt, mintha nem tudnánk, mit akarunk. Inkább azért, mert a "magyar népzene" mibenlétéről (különösen, ha a hangszeres zenéről van szó) nincsenek egységes fogalmak a mai magyar köztudatban. A miénk is meg nem is. Egyszerre ismerős (talán az unalomig) és idegen. Az egyik nézőpontból nemzeti kultúránk tiszta forrása, a másikból nézvést esetleg se nem elég magyar, se nem elég ősi. E zenei világ eredete ugyanis vegyes, formája-stílusa sokféle, de értéke - talán éppen ezért is - vitathatatlan. Bár hagyományos közegében - apáik hagyományát őrző falusi muzsikusok kezén - utolsó perceit éli, semmiképp sem korszerűtlen, hiszen egyre több "rajongója" van Magyarországon és a világ minden táján. Ez pedig annak köszönhető, hogy a 70-es évektől kezdve magunkfajta városi zenészek is foglalkoznak ezzel a zenével, akik tudatosan őrzik és éltetik tovább a régi öregek művészetét. A legjobb falusi bandák muzsikájának átütő ereje és elragadó eleganciája éppen a lassan hömpölygő hagyomány és az egyéni lelemény finom összjátékából ered. No meg abból, hogy sohasem tévesztik szem elől zenéjük funkcióját: vagyis tánckísérő-talpalávaló jellegét és a közösség szórakozásában betöltött szerepét. Ilyesmi lenne hát a mi kedvenc zenénk, a magyar népzene lényege. Aki így muzsikál, az józan, őszinte, jóízű, tehát értékes zenét alkot. Erre törekszünk mi is.

   Zenekarunk 2000-ben alakult Szegeden tanuló diákokból, s azóta változatlan tagsággal működik. Lipták Dániel prímás, Nagy Gábor brácsos-dudás-furulyás és Horváth Ádám bőgős alkotja a magyarországi és erdélyi falusi bandákra jellemző alapvető hármas felállást. Szegeden elsősorban táncházi zenekarként működünk, főként az alsóvárosi Kapcában, a főiskola Tamási Áron Klubjában, valamint a JATE Klubban muzsikáltunk kisebb-nagyobb mulatságok alkalmával. Az egyetemi városban sok népzenész és táncolni szerető fiatal gyűlik össze, így hát kialakult egy többé-kevésbé állandó közönségünk, vagy inkább közösségünk, akiknek-akikkel öröm játszani - márpedig ez a fajta inspiráció nélkülözhetetlen. A táncházi muzsikáláson kívül néptánccsoportok zenei kíséretével is foglalkozunk bel- és külföldön, s koncertszerű fellépéseket is vállalunk, mint eddig sok szegedi városi fesztiválon, egyetemi rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetem éves őszi zenei versenyén több ízben értünk el első helyezést, a 2004-es bonyhádi népzenei találkozón pedig kiemelt nívódíjat kaptunk.

   2002-től kezdve több felvétellel szerepelünk az évente megjelenő Táncház - Népzene és Új élő népzene c. antológiák egyes korongjain. Első önálló lemezünk 2004 decemberében jelent meg. Fő hivatásunknak az erdélyi - magyar és román - muzsika hű, stílusos megszólaltatását, tovább éltetését tekintjük, különösen a mezőségi, kalotaszegi, Maros menti falvak máig fennmaradt gazdag zenei világára építve. Azonban kismagyarországi, felvidéki, gyimesi, moldvai muzsikát is szívesen játszunk alkalomadtán, szívünknek egy koránt sem félreeső csücskét pedig a hazai (eleki, méhkeréki) román nemzetiség zenei hagyománya tölti be. Muzsikánk természeténél fogva kis zenekarok előadásában élő kamarazene, de a trió hangzása gyakran kibővül énekszóval vagy más hangszerek hangjával is. Így örömmel muzsikáltunk eddig - többek között - Polgár Lilla, Ivánovics Tünde és János Hajnalka énekesekkel, Fábri Géza kobzossal, Mészáros János és Papp Endre kontrásokkal, Pribojszki Ferenc cimbalmossal, Barcza Zsolt és Lunka Aladár harmonikásokkal, valamint a Békés Bandával.
 


Az együttes a közeljövőben Gyulán is fellép:

2005.02.17
19:00
Rozsdamaró koncert és táncház Gyula
Kossuth u. 13.
Gyulai Várszínház Kamaraterme (Jókai)


További információk a Rozsdamaró Zenekar honlapján:

http://www.rozsdamaroband.hu/

 

 

 

 
2005. január 31, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.