JELENLÉT-JÖVŐKÉP
Dátum: 2005. September 16, Friday
Téma: Olvasóink írtákKedves Fiatalok! Kedves Felnőttek!

A Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács 2005-ben harmadjára pályáztatta meg a Dél-alföldi Regionális Gyermek- és Ifjúsági Együttműködési Fórum és Kiállítás rendezési jogát. Idén a békéscsabai székhelyű Táliber Közhasznú Alapítvány nyerte el a megvalósítás lehetőségét. „JELENLÉT-JÖVŐKÉP” címmel 2005. október 7-8-án a Békéscsabai Ifjúsági Házban több ifjúsági és ifjúságsegítő szervezettel partnerségben rendezzük meg a fórumot.A Táliber Alapítvány több mint egy éve jött létre azzal a céllal, hogy segítse a gyermek- és ifjúsági korosztály önszerveződését, támogassa a korosztályt segítő kezdeményezéseket. A területen folytatott munkát azonban nem egy éve kezdtük. Tapasztalataink, kapcsolatrendszereink tíz éven át gyűltek, alakultak, s reméljük, a regionális fórumon számot adhatunk róla.

 

Örülünk, hogy pont a Békéscsabai Ifjúsági Házba hívhatunk fiatalt és felnőttet, mert ez az intézmény sok-sok ifjúsági szervezet létrejöttének, működésének a támogatója, a városi gyermek- és ifjúsági párbeszédrendszer elemeinek legfőbb színtere.

 

A Fórumról!

 

A DARIT és a DARISZI támogatásának köszönhetően változatos programot igyekeztünk összeállítani. A Fórum hivatalos programja előtt lehetőséget kínálunk arra, hogy egyik kedves partnerünk kalauzolásával Gyulát is megismerhessék azok, akik már délelőttjüket is velünk tudják tölteni.

A jelentkezési lapot szeptember 23-ig kérjük visszaküldeni. A részvételi díj szállás és/vagy étkezés igénylése esetén 1.000 Ft/fő, szállás és étkezés nélkül 500 Ft/fő, melyet előzetesen átutalással a Táliber Alapítvány Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200118-11066633 számlaszámára vagy a helyszínen lehet befizetni. Átutalás esetén kérjük hivatkozásként megjelölni a résztvevő nevét, s a helyszínen bemutatni a befizetést igazoló bizonylatot. Számlát minden résztvevő számára a helyszínen állítunk ki.

A szervezetek bemutatkozását idén kissé másként tervezzük. Ennek egyik része a KVÍZ-kaszinó. A jelentkezési lappal együtt várjuk a résztvevő szervezetekről azt az ismertető anyagot (vagy annak rövidített változatát), melyből a kaszinó kérdéseit összeállíthatjuk. Ezeket az anyagokat (a szervezetek saját szórólapjai, füzetei) lehet majd kihelyezni a Böngészdében a fórum ideje alatt, hogy a résztvevők elvehessék, olvashassák, s használhassák a Kaszinó során.

Az Oszlopcsarnok kiállítást az Ifjúsági Ház földszintjén egységes szerkezetben, a bemutatkozni kívánó szervezetek előzetesen eljuttatott anyagaiból hozzuk létre. A csarnokba belépő egy kérdőívet tölthet majd ki. A leadott és helyesen kitöltött kérdőívek közül a záró plenáris ülésen 10 nyertest sorsolunk ki, akik békéscsabai intézmények, szervezetek, vállalkozók ajándékcsomagjait kapják.

Az Oszlopcsarnok kiállítás elkészítéséhez szintén szeptember 23-ig várjuk (lehetőleg e-mailben) azok anyagait a megadott szempontsor alapján, akik szeretnék, hogy megjelenjenek a csarnokban. Ezt az anyagot a KVÍZ-kaszinónál is fel lehet használni, s nem fontos mást küldeni a két programelemhez. Ha a két anyag azonos, kérjük jelezni.

Az Oszlopcsarnok bemutatkozásához kért adatok: szervezet neve, elérhetősége - képviselő(k) neve, elérhetősége-mottója, jelmondata (ha van) - mikor alakult - legfőbb céljai - legfontosabb megvalósult programjai, projektjei - logo, embléma - partnerei-támogatói (ha fontosnak tartja)

A fórum anyaga, jelentkezési lapja letölthető a Békés megyei Művelődési Központ honlapjáról: www.bekes-mmk.hu Jelentkezni lehet:

levélben (Táliber Alapítvány (Ifiház) 5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.), faxon (66/449-336), e-mailben (patent@nap-szam.hu).

 

Partnereinkkel együtt bízunk abban, hogy érdemes lesz eljönni városunkba; hogy ötletet, bátorítást adunk; hogy partnerek találnak egymásra; hogy okos és szép gondolatok hangoznak el; hogy kipihenten, feltöltődve térhet haza mindenki a közösségébe, munkahelyére, s azt gondolja: de jó volt.

 

A találkozás reményében, üdvözlettel:

Zsótér Mária
a Táliber Közhasznú Alapítvány elnöke,
a rendezvény főszervezője


 

„JELENLÉT-JÖVŐKÉP” 

III. DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS

 

PROGRAM

 

október 7.

 

Alternatív program a hivatalos megnyitó előtt a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület szervezésében Gyulán

 

08.00-tól regisztráció az Ifjúsági Házban (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.)

09.30   indulás Békéscsabáról az Ifjúsági Háztól busszal Gyulára

10.00   a Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Ifjúsági Információs Irodája és a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület vendégeként ismerkedés a gyulai ifjúsági élettel: bemutatkoznak a vendéglátók; Ivánosné Veres Márta ifjúsági előadó; Diákönkormányzati Szövetség; Külterületen Élők Ifjúsági Szövetsége

11.45   ebéd a Bols Étteremben

12.30   indulás Békéscsabára

 

 

Hivatalos program

Helyszín: Ifjúsági Ház – Békéscsaba (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.)

 

13.15-ig regisztráció, „csabais” vendégfogadás

09.00   Böngészde (információs sarok)

            Helyszín: Ifiház földszinti előtere

1.      Az ifjúsági munkában hasznos sajtótermékek böngészője

2.      Hasznos internetes oldalak böngészője egy kihelyezett számítógépen

3.      Eurodesk információk az Ifiház Patent Diákirodájától

4.      Szóróanyagok, információs kiadványok a résztvevő szervezetektől, szervezetekről (Az itt elhelyezett anyagok alapján válaszolhatók meg az esti Kvíz Kaszinó 2 asztalánál az ifjúsági kérdések.)

 

13.30      Ünnepélyes megnyitó az Ifiház nagytermében

A találkozót és kiállítást megnyitja Vajda Árpád, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője

Köszöntőt mond Pap János polgármester és Békéscsaba 2005. szeptember 22-én megválasztott diákpolgármestere

Partnerek bemutatása, technikai információk: Zsótér Mária, a Táliber Közhasznú Alapítvány elnöke

 

14.00   Műhelyek az Ifiház termeiben

„Tegyünk egy lépést előre” KOMPASZ – emberi jogi képzés ifjúsági szervezetek felnőtt segítőinek (a műhely október 8-án de. is folytatódik, a két napon összesen 7 órában, max. létszám 20 fő)

Vezeti: Hajnal Edit KOMPASZ képző

„Más vagyok? Ő más? Ki más, ha nem én?” azaz esélyek, hátrányos helyzet, másság, tolerancia – csoportfoglalkozás ifjúsági szervezetek 14-20 év közötti tagjainak (a műhely október 8-án de. is folytatódik, a két napon összesen 7 órában, max. létszám 18 fő)

Vezeti: Karácsony Zsolt mentálhigiénés szakember és Fejes István diákönkormányzat segítő

Új utak – ifjúsági kistérségi együttműködések a régióban

Vezeti: Tanács Gábor, a Bordányi Ifjúsági Információs Pont vezetője és Vrbovszki Viktor, a Közép-Békési Ifjúsági Fórum elnöke

Ijúságkutatások tapasztalatai (helyi, megyei, regionális, országos)

Vezeti: Vincze József, DARISZI

Ifjúsági szervezetek folyamatos működtetése, hosszú távú fenntarthatósága (Hogyan tegyük vonzóvá szervezetünket meglévő és leendő tagjaink számára? Miért fogy el az ifjúsági szervezetek tagsága? ……)

Vezeti: Tölcsér Tímea facilitátor

Európai Önkéntes Szolgálat – a fiatalok és az ifjúsági szervezetek lehetőségei az önkéntes programban; megvalósult projektek a Dél-alföldön

Vezeti: Árvai Mara, DARISZI

A Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács ülése

Vezeti: dr Balogh Ádám RIT elnök

 

17.30   Szállás elfoglalása a Jókai Kollégiumban (Békéscsaba, Gyulai út 9.)

18.00-tól vacsora a FEK Étteremben (Békéscsaba, Szabadság tér 6.)

19.30   Gondolatok a fiatalságról – Átmeneti állapot, amit kinövünk, s rendes felnőtt emberek leszünk, vagy ….? Kinek van szüksége ma a fiatalokra? S kire, mire van szüksége a mai fiataloknak? Más világ, mások a fiatalok? Fogyasztók és/vagy értékteremtők?

A hangos gondolkodásra neves pszichológus, ifjúsági szakértő, szociológus szakembereket kérünk fel (szervezés alatt)

Vezeti: Bod Péter újságíró

Helyszín: Ifiház nagyterem

 

21.00  KVÍZ-kaszinó a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület szervezésében

            Helyszín: Ifiház Kaszinó

A KVÍZ-kaszinóban jó szórakozást és sok-sok nyereményt kínálunk számodra.

21.00-22.00 óráig a pénzszerzés a cél! A bank által kapott induló tőkédet megsokszorozhatod a játékhelyeken.

Várnak Rád: a Roulette, a „Fekete lyuk”, a „3info”, a „Sasszem”, az „Európai út”, illetve a „Kockapóker” asztalok, ahol gyarapíthatod vagyonod, ha szerencsés vagy, s a feltett kérdésekre is tudod a választ.(A kérdéseket az ifjúságpolitika alapfogalmaiból, a résztvevő szervezetekről szóló információkból, az EU-ról, stb. állítjuk össze.)

Az összegyűjtött zsetonokat az est végén nyereménytárgyakra lehet beváltani, de lehet majd nyerni Új Ifjúsági Szemle előfizetést, Család, Gyermek, Ifjúság előfizetést, ifjúsági szakirodalmat…

 

október 8.

 

07.30-08.15    Reggeli a FEK Étteremben

 

09.00   Szolgáltató irodák a Dél-alföldi Régióban

Rövid bemutatkozás után kerekasztal beszélgetés a résztvevő irodák vezetői között a mindennapi tapasztalatokról (pl.: támogatottság, kapcsolatrendszer, részvétel a helyi ifjúsági közéletben, látogatók, … valamint a résztvevők kérdései alapján), továbbá a résztvevő szervezetek itt kapcsolódhatnak be aktívabban a beszélgetésbe azzal, hogy saját környezetükben, szervezetükben szerzett tapasztalataik alapján visszajelezhetnek az irodák felé: ismerik-e a szolgáltatásokat, elégedettek-e a működésükkel, mit hiányolnak, miben várnának még segítséget stb.

 

Bemutatkoznak: HELPI-Kecskemét; Katolikus Ifjúsági Iroda-Kiskunfélegyháza; Ifjúsági Ház Helyi Ifjúsági Szolgáltató Iroda és SZITI-Szeged; Diáktanya és Patent Diákiroda-Békéscsaba; CSSK Ifjúsági Információs Iroda-Gyula; Diáktanya-Orosháza és a DARISZI

Vezeti: Kölcseyné Balázs Mária ifjúságsegítő, művelődésszervező (Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület)

Helyszín: Ifiház nagyterem

12.30 Záró plenáris ülés

A találkozót szakmailag értékeli, lezárja Vajda Árpád, a DARISZI vezetője

Békéscsaba Város Önkormányzata nevében záróbeszédet tart Benkóné Dudás Piroska, a Közművelődési Ifjúsági és Sportbizottság elnöke

         Az Oszlopcsarnok kiállítás sorsolása

         A rendezők nevében búcsúzik Zsótér Mária főszervező

           

 

13.00-tól ebéd a FEK Étteremben

 

14.00   A „ Jelenlét-jövőkép” találkozó programjához szervesen illeszkedik a Megyei Művelődési Központ szervezésében megrendezésre kerülő III. Regionális Ifjúsági Kulturális Kavalkád, ami szintén a régió gyermek- és ifjúsági szervezeteinek, művészeti csoportjainak kínál programot és színpadi bemutatkozási lehetőséget.

 


Rendezők:

 

Békés megyei Művelődési Központ

Békéscsabai Diákönkormányzat

Békéscsabai Ifjúsági Ház

Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Ifjúsági Információs Irodája - Gyula

Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület

Közép-Békési Ifjúsági Fórum

Mezőmegyeri Fiatalok Klubja

Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület

Táliber Közhasznú Alapítvány

 

 

Információ:

 

Zsótér Mária főszervező

Táliber Közhasznú Alapítvány (Békéscsabai Ifjúsági Ház)

5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.

Tel.: 66/449-222 vagy 66/323-417

Mobil: 20/377-19-60

Fax: 66/449-336

E-mail: patent@nap-szam.hu

Honlap: www.bekes-mmk.hu

 

 

Támogatók:

 

Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács

Mobilitás Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közművelődési, Ifjúsági és Sportbizottsága


Az alábbi linkre kattintva letölthető a jelentkezési lap:

jelenlet_jovokep_2005_jelentkezesi_lap.doc

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1463