Szombat, 2021. Szeptember 25.Eufrozina, Kende napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1989
1989-ben ezen a napon hunyt el Lehel György karmester

 
 

  Kitekintő: A húsvéti ünnepkör

A húsvét az egyházban a feltámadás, a népszokásokban pedig a tavasz, a természet megújulásának ünnepe.

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalálára és feltámadására való emlékezés.A niceai zsinat óta (325) a keresztény húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő első holdtölte utáni vasárnapra esik. Mivel ez az időpont évről-évre változó, a Húsvét ún. mozgó ünnep.

 

A húsvéti ünnepkör

 

A nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét.

 

-         Virágvasárnap

Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak hívjuk. Általánosan elterjedt szokás a barkaszentelés. A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak. Gyakorta leszúrták a földbe, azt tartva, hogy elűzi a férgeket.

-         Nagycsütörtök

Ekkor elhallgatnak a templomok harangjai, azt tartják, a harangok Rómába mentek, ott gyászolják Krisztust. Szokás volt ilyenkor kereplővel zajt kelteni, így gondolták elűzni a gonoszt és így helyettesítették a harangokat. Elterjedt szokás nagycsütörtökön a virrasztás, annak emlékére, hogy Jézus az olajfák hegyén virrasztott.

-         Nagypéntek

Ekkor halt kereszthalált Jézus. A keresztények körében a bűnbánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárokat letakarják, a harangok némák. A víznek, mint ősi pogány tisztulás szimbólumnak mágikus erőt tulajdonítottak. Nagypénteken napfelkelte előtt friss kútvízzel vagy patakvízzel kellett mosakodni, az védett a betegségek ellen. Ezt a hajnali vizet aranyvíznek nevezték.

-         Nagyszombat

Ezen a napon véget ér a 40 napos böjt, és újra megszólalnak a harangok. Legjelentősebb eseményei a nagyszombatnak a víz- illetve tűzszentelés. Az új tűz gyújtása a remény szimbóluma.

-         Húsvét vasárnapja

Jézus feltámadásának napja. Női munkákat tiltó nap volt, nem szabadott seperni, főzni és mosni sem. Az állatokat sem fogták be ezen a napon. Bizonyos vidékeken szokás a vasárnapi napfelkeltét valamely magaslaton nézni, hiszen a felkelő nap is a feltámadás szimbóluma.

-         Húsvét hétfő

A locsolkodás napja. A szokás  alapja  a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit, de bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő, asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

-         Fehérvasárnap

Húsvétot követő vasárnap. A római katolikusoknál a húsvéti ünnepkör zárónapja. Jellegzetes szokása ennek a napnak a komálás vagy mátkálás. A szokás a lányok közötti barátság megpecsételéséről szól.

 

 

Az ünnep szimbólumai:

 

-         A tojás: ősi termékenység szimbólum. A születés, a teremtés, a megújhodás, a kereszténységben a feltámadás jelképe.

-         A húsvéti bárány: mint a legfőbb áldozati állat, egyben Jézust is jelképezi. Jézus, Isten báránya.

-         A húsvéti nyúl: Németországból ered, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, mivel rendkívül szapora állat.

 

írta: LuluKapcsolódó írásaink:

Gyoma néprajza - A Városunk Gyomaendrőd írása
Március
Zsuzsanna a házasságtörő
A hónap jeles napjai 2.
Farsangi szokások Eleken,
Február

 

 
2004. április 12, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.