Kedd, 2021. Október 26.Dömötör napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1931
Szakonyi Károly író születése

 
 

  Olvasóink írták: Március


Tavaszelő / Kikelet hava / Böjtmás hava

A hónap a Rómát alapító Romulus apjáról, Marsról kapta nevét, jelentése: fényes, ragyogó. A rómaiaknál a 10 hónapos év első hónapja volt, Julius Caesar óta az évnek harmadik hónapja.Március, a tavasz első hónapja, a nagyböjt időszaka. A nagyböjt a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje, hamvazószerdától húsvétvasárnapig terjed. Ez a negyven napos időszak, Jézus negyvennapi böjtölésének, majd kínszenvedésének emlékezete. A negyven napos böjt a 7. századtól vált szokássá, s 1091-ben, II. Orbán pápa iktatta törvénybe.
A "böjt" szó magyar nyelv szakrális pogány rétegéből került át a keresztény szóhasználatba. A hagyományos közösségek igyekeztek mind testileg, mind szellemileg magukat minden földi kísértéstől megtartóztatni. A férfiak nem borotválkoztak, nem dohányoztak, és a házasélettől is tartózkodtak, mindenben törekedtek a mértékletességre.

Hamvazószerda (böjtfogadószerda, szárazszerda, aszalószerda), a nagyböjti időszak legelső napja, szigorú böjti nap. Elnevezése az e naphoz kapcsolódó hamvazás szokására utal. A templomban a mise után az elmúlt évi szentelt barka hamuját a pap megszenteli és keresztet rajzol a hívek homlokára és ezt mondja:"Emlékezzél ember porból vagy és porrá leszel".
A régi idők böjti fegyelme igen kemény volt. Csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni, azt is napjában egyszer. Ennek az önmegtagadó életnek nyomai a mai vallásos gyakorlatban is megvannak.

Böjtben tilos volt a lakodalom és mindenféle zenés, hangos mulatság. A lányok, menyecskék egyszerűbb, sötétebb ruhákat hordtak, nem ettek húst és zsíros ételeket.

 

Kedvelt böjti ételek:

Rizskása cibere: A rizst sós vízben megfőzzük. Ha savanyúra akarjuk, akkor savanykás, de ha édesre akarjuk, akkor édes tejjel behabarjuk és ízlés szerint tálaljuk.

Kukoricakása cibere: A kukoricát megdaráljuk, megszitáljuk, megmossuk és ugyanúgy készítjük, mint a rizsből készült ciberét.

Lábatlan tyúk: 4 tojást, ízlés szerint sót, borsot, 2 evőkanál lisztet, zsemlemorzsát, 1 evőkanál zsírral összekeverünk. Hozzáadunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymást és petrezselyemzöldjét, késhegynyi szódabikarbónát, összekeverjük, és forró zsírban kisütjük.

 

Március jeles napjai:

Március 12.  Gergely napja
Március 18.  Sándor napja
Március 19.  József napja
Március 21.  Benedek napja
Március 25.  Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

 

 
2004. március 1, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.