Szerda, 2021. December 1.Elza napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1800
Vörösmarty Mihály születése

 
 

  Kitekintő: Jókai Anna Békéscsabán
Ima Magyarországért

A Békés Megyei Könyvtár meghívására a neves írónő október 7-én ismét a békési megyeszékhelyre látogatott, hogy találkozzon a könyveit szerető olvasóival. Nem először tette. Mint mondotta, itt mindig megnyugvást, békéltető szeretetet, harmóniát talál az olvasókkal való találkozáskor.A beszélgetést indító fejtegetésében is arról beszélt, hogy hogyan látja a világot, milyen találkozások, élmények várnak ránk a jövőben, mit tehet az ember, ha író, ha magyar. A lehiggadt, bölcs gondolatok egy jelentős, érett író világnézetét, társadalomszemléletét, derűs optimizmusát sugározták. Világszemlélete a krisztusi emberszeretetből kiinduló családcentrikusság: Változhatnak a társadalmi viszonyok; a család, a gyermek meghatározó eleme egész életünknek. Szemlélete az ebből a gondolatból kiinduló jó értelemben vett konzervativizmusból táplálkozik, fő célja az emberi értékeink megőrzése a családban, a hazában, a világban. Művei is ezeket az emberi értékeket tükrözik. Ne féljetek című új regénye az embert érő stresszhatásokról, az öregedés értelmezésérő, emberi problémáiról szól. A költő Jókai Anna is bemutatkozott ezen az estén: felolvasta A magzat imája, Ima Magyarországért című verseit. Nagy költőink indulatával, hazaszeretetével szólt a mai Magyarországról:

Öregisten, Nagyisten
más remény nincsen
mint igazad, kegyelmed
hogy Te szabj végül rendet
maradék országnak
adj életes kedvet
a lecsonkolt többit
gyógyítgasd ne engedd
önnön ? gyilkosává válni ?
haza kell találni!

A kereső-kutató ember önvallomását hallhattuk ki az írónő szavaiból. Az értelmiségiekből, nyugdíjas pedagógusokból álló értő hallgatóság sokat, lényegre törőt kérdezett a vendégtől. A baráti találkozót Jókai Anna könyveinek dedikálásával, személyes varázsával, közvetlenségével köszönte meg, maradandó élményt szerezve híveinek.

V. A.


Kapcsolódó cikkeink

"A Szellemen nem fog sikersivárság"
A Bárka

 

 
2003. október 23, csütörtök 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.