Szombat, 2021. Szeptember 25.Eufrozina, Kende napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1989
1989-ben ezen a napon hunyt el Lehel György karmester

 
 

  Olvasóink írták: 141 éve született Richard Strauss
Lulu Szerző: "


141 éve született a német zeneszerző, Richard Strauss

1864. június 11 – én, Münchenben látta meg a napvilágot a híres zeneszerző, Richard Strauss. Alkotói tevékenységének két leghangsúlyosabb műfaja az opera és a szimfonikus költemény.Édesapja kiváló kürtművész volt, édesanyja pedig gazdag sörgyáros család leánya. A fiatal fiú tehetsége korán megmutatkozott, már hatéves korában megpróbálkozott a komponálással.

 

(A gyermek Richard Strauss)

 

Első műveit még középiskolás korában bemutatták nyilvános hangversenyeken. Közben párhuzamosan hegedűt és zeneelméletet tanult, édesapja révén pedig állandó szoros kapcsolatban állt a gyakorlati zenéléssel, ami fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult. 1885-ben Hans von Bülow másodkarmesternek szerződtette a meiningeni zenekarhoz, ekkor Richardmindössze 21 éves volt.

 

 

 


(Hans von Bülow)

Bülow hamarosan elhagyta a zenekart és munkáját Strauss vette át. Később Münchenben, Weimarban vezényelt. 1898-ban útja Berlinbe vezetett, ahol a az Akadémián a zeneszerzés mesterképző osztályát vezette. 1919-től 1924-ig bécsi Opera főzeneigazgatója lett.  Alkotói tevékenységének két leghangsúlyosabb műfaja az opera és a szimfonikus költemény. Eleinte főleg szimfónikus költeményeket ír (Don Juan, 1888; Macbeth, 1886-90; Halál és megdicsőülés, 1889; Imígyen szóla Zarathustra, 1896; Don Quihote, 1897; Sinfonia domestica, 1903). Első operáját - Guntram - Weimarban mutatták be, az igazi sikert azonban harmadik színpadi művének a Saloménak 1905. évi bemutatója hozza, ami világszenzáció lett, és a XX. század operatörténetének egyik legjelentősebb eseményévé vált. A fejlődés vonala a Rózsalovagig tartott, attól kezdve azonban alig tudott újat mondani az operaszínpadon. Jelentős operái: Elektra, 1909; A rózsalovag, 1911; Ariadne Naxos szigetén, 1916; Az árnyéknélküli asszony, 1919; Intermezzo, 1924; Az egyiptomi Heléna, 1928; Arabella, 1933; Daphne, 1938; Danae szerelme, 1940; Capriccio, 1942.

Jelentőset még a dal műfajában alkotott, melyekből jó néhány, mint a Traum durch die Dämmerung vagy a Morgen, az egész világ dalirodalmának legcsodálatosabb darabjai.

 

(Richard Strauss)

 

 

"
 
2005. június 11, szombat 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.